23 november 1995 NRC
Lotuszaad van 1200 jaar opnieuw tot leven gebracht

Botanici van de University of California (Los Angelos) zijn er in geslaagd zaad van 1200 jaar oud te laten uitlopen tot een kleine groene zaailing. Dit lukte bij het zaad van lotus, een waterlelie die 's nachts bloeit en die in de oude Aziatische culturen spirualiteit en vruchtbaarheid symboliseerde.

Het ovale zaad, zo groot als een knikker, komt uit de bodem van een droog gevallen meer in China waar eens de boeddhisten lotus kweekten.

De onderzoekers kregen zeven zaden van het Botanisch Instituut in Beijing. Met de C-14 techniek (radioactief koolstof) bepaalden ze de leeftijd. Deze liep uiteen van 95 jaar tot 1288 jaar. Vier van de zaden liepen uit, waaronder het oudste zaad. Van een zaad van 332 jaar lukte het om een gehele plant te krijgen, met ook nog eens veel bladeren. De plant leefde negen maanden, en groeide harder dan de moderne lotus.

Volgens de onderzoekers, die hun vindingen publiceren in het novembernummer van de American Journal of Botany, is de dikke beschermende wand van het zaad, een van de oorzaken waarom lotuszaden zo lang levensvatbaar blijven. Daarnaast bevat het zaad flink wat van het enzym L-isoaspartyl methyltransferase, een enzym dat eiwitten repareert. Het reparatie-enzym bleek nog even goed te werken als in jonge zaden. (AP / Reuter)