GENEN IN HET SPEL

Bij elke celdeling wordt DNA gekopieerd en doorgegeven aan de donorcellen. Bij de kopieren gaat er wel eens wat mis. Deze fouten worden meestal weer hersteld, maar niet altijd. We hebben echter de beschikking over chromosoomparen. Dus over 2 exemplaren van een gen. Als er een een fout maakt, kan de andere gen de taak overnemen.

De geslachtscellen beschikken over een enkel stel chromosoemen. Bij de bevruchting worden 23 van de moeder en 23 van de vader samengevoegd. Als beide ouders een fout in hetzelfde gen hebben kan dat problemen geven.

Er zijn ook erfelijke ziektes waarbij maar een van de beide genen defect hoeft te zijn. Mannen lopen extra risico, omdat hun 23ste chromosoompaar bestaat uit een ongelijke combinatie van een X-gen en een Y-chromosoonm. Daardoor worden er defecte genen op het X-chromosoom niet gecompenseerd.

programma van taak van verschillende lichaamscellen vastgesteld in de genen. miljard x miljard. Alles komt uiteindelijk uit een bevruchte eicel.

In de celkern zit erfelijk materiaal (DNA) verpakt. De delen van dit DNA die de code bevatten voor eiwitten worden genen genoemd. Voordat een cel gaat delen wordt het DNA gekopieerd. Slechts 5 tot 10% van van DNA genen. Andere deel onbekend. In de kern van alle cellen is steeds hetzelfde DNA aanwezig